Terveiset Oulusta: Sukolin koulutuspäivien kuulumisia

Bonjour à tous et à toutes!

Terveisiä Oulusta, jossa vietettiin Sukolin talvipäiviä viime viikonloppuna! Lauantain koulutuksessa aktivoitiin olemassa olevaa tietoa, herätettiin uusia ajatuksia ja mukaan lähti myös jotain konkreettista. Vuoden kieltenopettaja Heini Syyrilä muistutti meitä siitä, että jokainen oppii tavallaan. Siksi opettajan olisi hyvä tarjota vaihtoehtoisia tapoja oppia uusia asioita. Heini kertoi antavansa useimmiten oppilaidensa valita harjoittelevatko he oppikirjan avulla, digitaalisessa oppimisympäristössä vai toiminnallisesti. Esimerkiksi sanajärjestys jää paremmin mieleen värillisten palikoiden tai lappujen avulla lauseita luoden. Kun predikaatti on aina sinisellä, ymmärtää kielioppitermeistä tietämätönkin oppilas, että lauseessa on aina oltava sininen elementti (eli predikaatti).

Elina Paatsola oli päivän toinen luennoitsija, joka kertoi meille positiivisesta psykologiasta. Hänen luennostansa mieleeni jäi erityisesti kaksi asiaa, jotka voimme opettaa oppilaille ja hyödyntää itsekin ammattimme kasvaneiden vaatimusten edessä. Elina puhui kasvun asenteen tukemisesta. Kun oppilas (tai opettaja) kokee, että hän ei osaa jotain, opettaja voi tukea sanomalla ”vielä”. Se, että ei osaa jotain juuri nyt, ei tarkoita, etteikö sitä asiaa saisi haltuunsa. Toinen aihe, joka osui ja upposi vähän väsyneeseen opettajaan, oli opitun optimismin ajatus ”fight against catastrophic thougts”. Kun tilanne on haastava tai vaikea, itseään voi joko tukea tai kampittaa. Hyvää, eteenpäin vievää, sisäistä puhetta voi harjoitella. Heinin ja Elinan luentojen lisäksi tarjolla oli pajoja perinteiseen tapaan. Itse kävin Olli Elorannan Exceltyöpajassa. Pajan pitäjä opetti selkeästi ja minäkin kaksi gradua kirjoittaneena (silti!) Excel-ummikkona pysyin kärryillä, mutta harjoitustahan käyttöönotto vaatii. Sokerina pohjalla oli tietysti ranskan paja.

Cécile Delannoy Ranskan instituutista kertoi meille ranskalaisen elokuvan toisesta aallosta ja vinkkasi, että IFcinéman kautta opettajat saavat ilmaiseksi käyttöönsä aika mittavan määrän ranskankielisiä elokuvia, jotka ovat vapaasti näytettävissä koulussa. Useisiin elokuviin liittyy myös tehtäviä.

Kirjautukaa siis ihmeessä seuraavan linkin kautta ja ottakaa resurssi käyttöönne! http://ifcinema.institutfrancais.com/fr/inscription Koulutus oli onnistunut. Formaatti toimii! Kattojärjestö tukee paikallisjärjestöjä ja paikallisjärjestöt kattojärjestöä. Näinhän sen pitää mennä. Jos et ollut mukana nyt, tule toki ensi kerralla.

Aurinkoista kevättä kaikille!

Jenny Haapalainen Svenska Privatskolan i Uleåborg