YTL:n uutisia sekä tietoa Tukholman retkestä

Bon été et bonnes vacances – kesäterveiset puheenjohtajaltamme:
Ylioppilastutkintolautakunnan uusimmat uutiset (ml. ylioppilaskokeiden sähköistäminen), mukava syysretki Tukholmaan ja mainion materiaalipaketin ilmestyminen syksyllä!
 
 
 
Chers collègues
Tässä teille vielä ennen kesää muutama tiedotus ja terveiset Ylioppilastutkintolautakunnalta.

Tallinnan jälkeen valloitamme Tukholman

Yhdistys järjestää yhteistyössä Ruotsin ranskanopettajien yhdistyksen kanssa syysretken Turusta Tukholmaan 12.–15.9.2013. Tämän viestin liitteenä on matkan alustava ohjelma sekä muita lisätietoja. Hinta jäsenille alkaen 229 euroa. Tarkka ohjelma toimitetaan ilmoittautuneille elokuun 2013 aikana. Varaukset ja tiedustelut: therese.almen(at)kolumbus.fi sekä veera.toivonen(at)gmail.com elokuuhun 2013 mennessä.

Varaathan nopeasti – paikkoja on rajoitettu määrä. Stockholm nous attend !

 

Terveisiä YTL:sta

SUKOLin ja kieliyhdistysten edustajat olivat Ylioppilastutkintolautakunnan kielivaliokunnan vieraina 29.5.2013. Tilaisuudessa kuultiin kielikokeiden uudistuksista.
Ylioppilaskokeiden sähköistämishanketta voi seurata Digabi-sivuston kautta. Sähköisen kokeen myötä myös suullista kielitaitoa ryhdytään testaamaan viimeistään keväällä 2019, mutta mahdollisesti jo aikaisemminkin. Koe tullaan suorittamaan yhtenä päivänä ja koeaika tulee olemaan nykyistä lyhyempi. Lähtökohtana on suljettu verkkoympäristö, josta kuitenkin siirrytään vaiheittain avoimempaan. Uuden kokeen taustalla on sama kielitaitokäsitys kuin nykyisissä kokeissa, mutta vielä on päättämättä, miten suullisen kielitaidon testaaminen integroidaan kokeeseen, millaisia tehtävätyyppejä koe sisältää sekä testataanko eri osataitoja integroituna vai erikseen. Vanhoja kokeita ei siirretä sähköiseen muotoon vaan koe uudistetaan kokonaisvaltaisesti.
Toinen kieliä koskeva uudistushanke koskee ylioppilaskokeen arvosanojen linkittämistä eurooppalaisen viitekehyksen taitotasoihin. Tavoitteena on siirtyminen taitotasoperustaiseen arviointiin, jolloin tulosten läpinäkyvyys paranisi, niistä tulisi vertailukelpoisia ja niitä voitaisiin hyödyntää korkeakouluopinnoissa sekä esimerkiksi kansainvälisissä vaihdoissa.
Kolmas uudistushanke alkaisi jo keväällä 2014, jolloin joidenkin vaativimpien aineiden kuten A-ranskan, jonka kokelasjoukko on hyvin valikoitunut,arvosanoissa olisi tarkoitus suorittaa tasokorjaus. Tämä tarkoittaisi entistä selkeämpää luopumista normaalijakaumasta.
Kaikki kehittämishankkeet vaativat vielä suunnittelua ja budjetointia, mutta tavoitteena on kokonaisvaltainen muutos niin että koe vastaa tämän päivän tarpeita.

Erityisterveisiä YTL:n ranskan kielen jaokselta

Muuttuivatko esitarkastuksessa antamasi pisteet? Jäitkö pohtimaan jotakin yo-kokeen kysymyksistä? Ranskan kokeen sensorit muistuttavat, että he vastaavat mielellään kokeen lopulliseen arvosteluun ja pisteitykseen liittyviin kysymyksiin. Ota rohkeasti yhteyttä.

Materiaalipaketti ilmestyy syyskuussa 2013

Vuoden 2013 materiaalipaketissa ollaan vahvasti mukana ranskalaisessa elämänmenossa niin ruokakulttuurin, juhliin liittyvien tapojen kuin koulumuistojenkin kautta. Tämän vuoden teemoina ovat vuodenkiertoon liittyvät juhlat, niihin liittyvät perinteet sekä ruokakulttuuri. Materiaalipaketissa on monipuolisia harjoituksia eri tasoille. Erityistä ovat tänä vuonna videot, joita on helppo hyödyntää oppitunneilla. Lisätietoa on tulossa elokuussa.

Bon été et bonnes vacances !
Sanna Karppanen
 
 

On y va – Stockholm nous attend!  

Lähde kanssamme kuulemaan ranskanopettajien kuulumisia  aina yhtä mannermaiseen Tukholmaan!
Tapaamme paikallisia ranskanopettajia, kuulemme heidän opetusmenetelmistään ja pääsemme jakamaan kokemuksiamme kielen opetuksesta. Tarkoitus on tutustua myös paikalliseen Ranska-instituuttiin sekä ranskalaistaiteilijoiden töihin tukholmalaismuseossa. Tärkeintä matkalla on tietysti rento yhdessäolo ja iloinen verkostoituminen niin uusien kuin vanhojenkin tuttujen kanssa.
Lähdemme matkaan torstaina 12.9 klo 20:55 Turusta, uudella Viking Grace – aluksella ja palaamme Turkuun su 15.9 aamulla klo 07:35. Majoitumme yön aivan Tukholman keskustassa.

Varaathan nopeasti – paikkoja on rajoitettu määrä!

Hinta jäsenille 229 euroa.  Hintaan sisältyy:

  • edestakainen matka laivan meno: 4 hlön inside- ja paluu: 4 hlön A-hyttiluokassa laivan ylemmillä kansilla. Majoitamme vain 2 hlöä per hytti, viihtyvyyden takaamiseksi.
  • buffet-illallinen laivan ravintolassa (sis. ruokajuomat)
  • edestakainen kuljetus omalla tilausbussilla satama-hotelli-satama
  • hotelliyö keskeisessä hotellissa jaetussa 2 hlön huoneessa: Scandic Norra Bantorget, Stockholm
  • hotellin buffet-aamiainen 2 kertaa: sekä pe 13.9 että la 14.9 aamuina
  • pääsylipun ja opastetun kierroksen museossa (tai vast.)
  • tapaamiset Ruotsin ranskanopettajien liiton jäsenten sekä opettajajärjestön edustajien kanssa
  • vierailun Ruotsin Ranska-instituuttiin (tai vast.)

Mikäli haluat majoittua 1hlön huonessa, mutta kahdestaan hytissä – hinta vastaavasti: 289 euroa. Mikäli haluat majoittua 1 hlön huoneessa ja yksin hytissä – hinta vastaavasti: 369 euroa.
Varaukset ja tiedustelut: therese.almen(at)kolumbus.fi sekä veera.toivonen(at)gmail.com.
Tarkka ohjelma toimitetaan ilmoittautuneille elokuun 2013 aikana.